01.08.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Kasper Børjessen

Velomore tester cockpit og dropperpost fra Onoff

Spanske Onoff har sendt os komponenter der udmærker sig ved god performance og lav vægt, tilmed på budget.

Mondrakers søsterselskab Onoff har for nylig lanceret nye produkter. Vi har fået sendt lidt blandet til test, blandt andet et superlet cockpit bestående af Helium Carbon styr og Helium alloy frempind og deres nye Pija SL dropperpost. Onoff sælger til aftermarket, men komponenterne sidder også på en hel del, hvis ikke alle Mondrakers cykler i mere eller mindre grad.

Onoff Helium Carbon ACL 760 mm

Helium styret er blandt de letteste vi har set på markedet. Med kun 115 gram for modellen på 750 mm og 133 gram for det på 760 mm som vi har testet. Vi vejede styret til 135 gram, hvilket må siges at være mega let for et styr på 760 mm, og kun lige et par gram over det som Onoff lover.  

Efter flere måneders kørsel med styret er vi meget tilfredse med det. Det er tilpas stift, men ikke så meget at det giver ømme hænder, håndled eller arme. Bredde er meget individuelt, men den passer mig perfekt i forhold til det jeg plejer at køre med. Bredden er også populær, hvis man kigger til nye cross country cykler, da den er med til at øge kontrollen på de efterhånden meget tekniske cross country ruter. Styret er med sin lave vægt selvfølgelig henvendt til cross country segmentet, men kan ifølge Onoff også nemt klare både all mountain og enduro. 

I forhold til mange andre som laver ultra let carbon, så koster Onoff Helium styret ikke helt så meget og kan fås for omkring 1500 kr.

Onoff Helium Alloy frempind
Mondraker påstår at frempinden skulle være den letteste på markedet. Det kan vi hverken af- eller bekræfte, men den er i hvert fald meget let med kun 76 gram for en størrelse 50 mm. Modellen er lavet i “superlight” aluminium, hvilket gør det endnu mere imponerende. Det er også med til at holde prisen nede på kun lidt over 500 kroner. 

Frempinden kan fås mellem 50 og 90 mm i længden og kan ifølge Onoff bruges til alt fra Cross country til enduro. Vi har kun brugt den til Cross country og der gjorde den det ganske fremragende, men der var ikke noget der ville afskrække mig fra også at bruge den til både trail og enduro.  

Bygger du en let vægts race mountainbike, så er Onoff frempinden virkelig værd at tage i betragtning, da du ikke finder meget i den vægtklasse, som normalt er forbeholdt carbon, til den pris.

Onoff Pija SL Dropperpost 125 mm
Det sidste produkt vi har testet er Onoff Pija Superlight dropperpost, som kommer ind på et dropperpostmarked, hvor der efterhånden er vanvittigt mange producenter, modeller, størrelser og længder at vælge imellem. Der hvor vi synes at Pija Sl dropperen skiller sig ud er ved at være rigtig let og tilmed meget prisvenlig, hvis man kigger på dens direkte konkurrenter som fx Fox Transfer SL eller Bikeyoke Divine SL. Pija SL koster kun ca. 2500 kroner og vejer på vores vægt 475 gram, som er næsten det samme som Onoff lover. Det er vægten for dropperen alene – altså uden kabler og remote som vejer ca. 100 gram oveni. Meget acceptabelt. Det er for 31.6 modellen. Deres 27.2 / 125 mm vejer endnu mindre på kun 385 gram.

Funktionen i Pija dropperen er fremragende. Lufttrykket kan reguleres i toppen af dropperen lige under sadlen, hvilket var ret simpelt – men selvfølgelig lidt træls at man er nødt til at afmontere sadlen for at regulere trykket. Jeg pumpede den op til det anbefalende og har ikke siden haft brug for at pumpe mere luft i. Dropperen springer hurtig op uden at man føler at den tager skader når den rammer max. Jeg brugte en anden remote pga. af lockout der sad i vejen for Onoffs egen, men den medfølgende fra Onoff er lavet i aluminium og ser utrolig robust og ergonomisk ud og skal monteres under styret, så den er let tilgængelig med tommelfingeren. 

Installationen var også forholdsvis nem og installeres på samme vis som mange andre droppere. Har man ikke i forvejen en dropperpost installeret, skal man selvfølgelig have trukket et kabel fra remote til bunden af dropperposten. Jeg brugte dog det resterende kabel, som gjorde installationen endnu nemmere. Alt efter ramme er det forskelligt hvor nemt det vil være at installere kablet. Nogle rammer har guidelinjer inde i rammen, hvor andre ligger løst og skal trækkes med specialværktøj.

Der udviklede sig en lille smule spil i Pija SL dropperen efter kort tid. Lige der hvor stemplet går ned i yderstykket. Det gør de fleste droppere, som jeg har prøvet i mere eller mindre grad, så det er ikke noget man skal være nervøs for. På sporet virker dropperen helt efter hensigten og den fejlede ikke på noget tidspunkt. Heller ikke i regnvejr, hvor der satte sig en del mudder på den. De 125 mm var passede til min type kørsel som primært er XC, men skal man bruge længere vandring, skal man over på deres almindelige Pija dropperpost som går helt op til 200 mm vandring.

Læs også: Velomore tester Mondraker Raze

Facit
Onoffs produkter er af allerhøjeste kvalitet, men har ikke et prismærke, som ser helt urimeligt ud. Vi mener derfor at det er et mærke man helt klart skal holde øje med når man er på jagt efter nye produkter til cyklen, og er man ude efter mærkbar vægtoptimering på et budget, er Mondrakers Onoff søsterbrand bestemt værd at have med i tankerne.

Læs også: Velomore tester Specialized S-Works Recon

Info
Vurdering: 5/5
Mere info: www.onoffcomponents.com