19.11.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2024/05/hebby-scaled.jpg Nikolaj Hebsgaard

Velomore tester Fizik Tempo Artica GTX

Hører du til dem der cykler på landevejen hele året, men som hverken bryder sig om bøvlet med skoovertræk eller klodsede vinterstøvler? Så er Fizik Tempo Artica GTX lige noget for dig.

Tempo er Fiziks serie af endurance landevejssko, hvor fokus er rettet mod at forbedre komforten og rytterens oplevelse på især de længere ture. Artica GTX er seriens bud på en sko til de lange, kolde ture i vinterhalvåret og visuelt er det tydeligt at se lighederne med søsterskoen Tempo Decos. Til at modstå vinterens hårde slid og holde elementerne ude, er Artica GTX blevet udrustet med en membran fra GORE-TEX, der bidrager til at holde fusserne varme og tørre.

TEKNOLOGI

Ligesom søsterskoene i Tempo-serien, har Fizik valgt at rykke klampepositionen længere tilbage på Artica. Det skulle angiveligt lette kompressionen af knæet i pedaltrådet og derved forbedre komforten på især længere ture. Klampepositionen skulle også tilgodese de, som sidder langt fremme og foroverbøjet på cyklen, hvilket jeg synes man godt kan have en tendens til på de blæsende vinterdage. Skoen får en effektiv varmeisolering via den indvendige fleeceforing, der også bidrager til skoens komfort.

Samtidig er sålen renset for alle ventilationskanaler, så hverken kold luft eller vand kan trænge op igennem fra neden, som er et velkendt problem, hvis man eksempelvis kører med skoovertræk over sine almindelige landevejssko. Indvendigt er skoen udrustet med en GORE-TEX Koala membran.

Læs også: 10 tips til vintertræningen

GORE-TEX behøver næppe nogen nærmere introduktion. Membranen fra verdensmestrene i vandafvisende materialer sørger for at holde fødderne tørre og varme, ved på en og samme tid at være ekstrem vandafvisende og åndbar. Derfor har skoene små ventilationshuller på oversiden, hvilket umiddelbart virker kontra-produktivt.

Men GORE-TEX membranen, og en coating på ydersiden af skoen gør, at vand ikke trænger ned igennem ventilationshullerne. På ydersiden er skoen desuden forstærket i snuden til at modstå vinterens barske klima, hvilket giver den sit lidt mere robuste udseende, sammenlignet med klassiske landevejssko. Det mest tydelige tegn på, at der her er tale om en vintersko, er det markante panel øverst på skoen, som bl.a. bidrager til at fange kold luft før det trænger ned i skoen. Panelet er udstyret med et velcrospænde, der supplerer skoens BOA-spænde.

PÅ LANDEVEJEN

At trække i Fizik Tempo Artica GTX minder på mange måder om at iføre sig en klassisk landevejssko. Skoene er overraskende lette at komme i og de sidder yderst behageligt. Jeg har testet dem sammen med varme og tykke vintersokker, og til trods for de tykkere sokker, var det let at få fødderne ned i skoene. Komforten er helt i top og skoene har rigeligt plads til både brede fødder og tykke sokker.

Fleeceforingen og panelet omkring anklen smyr sig om foden, og BOA-spændet og velcrolukningen gør det let at justere bespændingen både før og under cykelturene. Til trods for den rigelige plads inde i skoen, er landevejsfittet bevaret og der er rigeligt med luft imellem sko og krankarm, så man undgår den klassiske skuren, som man kender det fra regulære vinterstøvler.

Jeg har testet skoene på længere ture i varierende temperaturer, fra lige under 10 grader til omkring frysepunktet. I begge tilfælde har fødderne været dejligt varme, og ikke mindst tørre. Vind og kulde mærker man ikke meget til pga. skoens forstærkede snude og manglende ventilationskanaler i sålen. Skoene er dog ikke så varme, at man decideret sveder om fødderne.

Takket være GORE-TEX membranens åndbare egenskaber, opstår der en form for homøostase i skoen, hvor den rette temperatur opretholdes af sig selv via den varme man selv skaber. Hvad angår de vandafvisende egenskaber, performer Artica GTX helt som forventet. De holder det meste vand ude ved lette byger og sprøjt fra vejen, men før eller siden må skoene give fortabt mod elementerne på regulære regnvejrsdage – særligt de som vi har oplevet i januar.

Det meste vand som siver ind, kommer gennem skoåbningen, men det kan man løse med et par VeloToze manchetter, skulle man ud på dage med mange byger, eller let regn. Det er dog heller ikke skoens primære formål at modstå meget nedbør. I stedet er formålet de lange, kolde vintertræningsture.

Måske derfor har Fizik valgt, at skoene også kan fås i hvid, som vi har testet, hvilket både er flot og øger synligheden. Umiddelbart var jeg ret skeptisk over det valg, da hvide landevejssko er svære nok at holde pæne i forvejen. Men indtil nu har de hvide Tempo Artica GTX vist sig at holde sig pæne, og de er overraskende lette at tørre rene med en klud eller babywipes.

FACIT

Med Tempo Artica GTX har Fizik udviklet den perfekte vintersko til de lange, kolde cykelture. Skoene er yderst behagelige at have på og holder fødderne varme time efter time. Særligt skoenes lette landevejsdesign finder jeg meget appellerende og man føler sig ikke hæmmet som ved en stor vinterstøvle.

Læs også: Velomore tester Fizik Vento Ferox Carbon

Et prisskilt på 1.999 kroner er heller ikke galt, når man opvejer fordelene ved Artica GTX mod alternativer som tunge vinterstøvler, eller landevejssko kombineret med skoovertræk. Kører man mange eller lange ture om vinteren på landevejen er Fizik Tempo Artica GTX bestemt pengene værd.

INFO

Vurdering: 5/5.
Bedst til: Lange ture hvor det er tørt, men rigtig koldt.
Pris: 1.999 kr.
Farver: Sort eller hvid.
Mere info: www.fizik.com

*Anmeldelsen blev første gang bragt i Velomore #08