02.03.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2024/05/hebby-scaled.jpg Nikolaj Hebsgaard

Velomore tester Fizik Vento Ferox Carbon

De nye Vento Ferox Carbon er Italienske Fiziks bud på en all-round, men alligevel raceorienteret, off-road cykelsko.

Vento er Fiziks serie af cykelsko til ræs, hvor fokus er rettet mod at optimere performance for rytteren i løbssituationer. Vento Ferox Carbon er seriens bud på en solid all-round sko, der udmærker sig på tværs af off-road discipliner.

Der er skruet op for lirereffekten med Vento Ferox, som vi har testet i den lilla version, men skoene kommer også i en mere nedtonet mudder/grape farvekombination og klassisk sort, hvis man er mere til det diskrete og underspillede.

TEKNOLOGI
På Fiziks hjemmeside beskrives Vento Ferox som værende ideelle til alt fra cross country mountainbike over cyklecrossløb til lange gravelløb, hvilket giver en raceorienteret, men alligevel meget alsidig sko.

Alsidigheden opnås blandt andet gennem et dobbelt bespændingssystem, hvor en Powerstrap-velcrolukning øverst på skoen sørger for, at holde skoen sikkert fast omkring foden, mens et BOA-spænde tillader mikrojusteringer før og under cykelturene. Ferox er udrustet med en forstærket X1 carbon ydresål, som har en høj stivhed til vægt ratio for optimal kraftoverførsel til pedalerne. Fizik scorer sålen til en 10’er på deres eget stivheds index (hvilket dog er relativt fra brand til brand, da eksempelvis Specialized og Shimano går op til 12).

Det understreger blot det raceorienterede fokus. Sålen er desuden forstærket med en gummi coating og to studser, for forbedret greb i de situationer, hvor man må af cyklen og enten løbe eller gå. Fizik har formået at holde skoens vægt nede ved at benytte et vævet polyurethanlamineret meshmateriale på skoens overside, som også bidrager til komforten.

Fizik har desuden forstærket skoen med et mere modstandsdygtigt, og gennemsigtigt meshmateriale, der løber langs skoens mest udsatte steder rundt om skosnuden og over vristen. Kombinationen af de to materialer gør skoen både let og åndbar, og gør den mere modstandsdygtig overfor slid og skræmmer fra sten og grene, ligesom det giver skoene sit karakteristiske look, med et spil mellem de to nuancer af lilla.

PÅ GRUSVEJEN
Jeg har testet Fizik Vento Ferox Carbon på gravelcyklen i efteråret. Allerede da jeg tager skoene på første gang mærker jeg tydeligt, at der er tale om et par stive cykelsko. Det er første gang at jeg har stiftet bekendtskab med Powerstrap-spændet, men umiddelbart synes jeg det fungerer rigtig godt. Som en der er vant til BOA-spænder, er jeg positivt overrasket over hvor godt Powerstrap lukker til omkring foden, og det føles som om, at sko og fod vokser sammen, til trods for at der er tale om noget så simpelt som en velcrolukning.

BOA-spændet gør det let at justere skoen til at sidde komfortabelt omkring foden og meshmaterialet på overdelen er dejligt komfortabelt. Kombinationen af Powerstrap-spændet og den stive sål gør, at man straks føler et effektivt tråd når man begynder at træde i pedalerne. Det virker for mig som om at al power bliver lagt over i pedalerne.

Mens det en fryd at træde hårdt i pedalerne med Vento Ferox, er det en lige så stor fornøjelse når man skal af cyklen. Skoene står overraskende godt fast i mudder, og på en særlig stejl og våd, græsklædt bakke, kom jeg overraskende let op, takket være den forstærkede ydresål og studserne.

Læs også: Velomore tester Mavic Ultimate XC

Noget overraskende fik jeg ikke den velkendte smerte i storetåen ved gang, hvilket jeg tilskriver Powerstrap-spændets evne til at fastholde trykket jævnt igennem skoen, fremfor mod storetåen og forfoden, som jeg ofte oplever med andre off-road eller cykelsko. Alt i alt virker skoene robuste og udholdende.

Gennem testperioden har sliddet ikke været specielt udtalt, om end jeg ikke har haft brug for at gå supermeget i dem. Jeg kan dog være bekymret for hvor lang skoenes levetid er, da gummiforstærkningen på ydresålen ikke er mulig at udskifte, men en snak med en engelsk kollega, som har haft skoene i længere tid end jeg, beroligede mig hvad det angår. Jeg har som sagt testet skoene i efteråret og tidlig vinter, hvor de temperaturmæssigt har været helt perfekte. Jeg kunne dog godt forestille mig at de kan blive varme at køre i på de varmeste sommerdage, men umiddelbart efterlader de et indtryk af at være tilpas ventilerede til danske forhold.

FACIT
Der er ingen tvivl om at Fizik Vento Ferox Carbon melder sig på scenen som et par high-end off-road sko, der egner sig suverænt til ræs. De er en sand fornøjelse at køre intervaller i og man føler virkelig at alle watt bliver udnyttet når man trykker hårdt i pedalerne. At de tilmed er overraskende behagelige at gå i når terrænet bliver for udfordrende, er blot en bonus.

Læs også: Velomore tester GripGrab Explorer skoovertræk til gravel

Personligt er jeg vild med den spraglede lilla farve, men er man mere til det underspillede eller diskrete, fås skoene også i sort. Prisen lander på lige omkring 2.600 kroner, hvilket for nogen vil være dyrt, men fint i overensstemmelse med andre high-end cykelsko.