05.01.2023
Christopher Glimberg

Velomore tester Mavic Ultimate XC

Mavic Ultimate XC bevarer i sin seneste aftapning sin plads helt forrest i feltet af MTB-sko.

Mavics XC-model har været en fast bestanddel af MTB-scenen i mange år. Et par gule (vi har ganske vist her testet den sorte variant) sko i skoven er og var, ligesom XTR-logoet på bagskifteren og det store ”O” på brillestangen, tegn på kvalitet og bling i topklasse. 

Efter mange år som skovens enerådige sko-konge, er der i dag en lang række af andre topsko på markedet, der burde kunne matche skovens gule lyn. Spørgsmålet er så, om Mavic-skoene er fulgt med tiden og den hidsige udvikling inden for XC mod stadig mere tekniske spor, eller de som V-bremserne er blevet i 1990’ernes storhedstid.  

Tæt på landevejs-søsteren
I seneste aftapning lægger Mavic XC Ultimate sig tæt op af et andet medlem af Mavic-familien, nemlig landevejsskoen, Mavic Cosmic Ultimate III. De to deler således den åndbare Matryx-overdel på toppen af skoen og har også den samme type kulfiber-sål, der er ekstremt let og samtidig sikrer en stiv platform at træde fra.

Lukkesystemet er den effektive og holdbare Boas IP1, der efter min mening er markedets bedste med twist lukningen, der sikrer, at skoen slutter tæt til foden.

En af de største forskelle på de to modeller er den gummioverflade, som sålen på XC-Ultimate-skoene er udstyret med for at give et bedre greb i offroad-terrænet. 

På sporet
Jeg har brugt Mavic-skoene i under forberedelserne til og under selve etapeløbet, Crocodile Trophy. De ni dages lange etaper i Australien bød på krævende terræn, heriblandt så stejle op- og nedkørsler, at jeg ofte måtte gå: med ord andre det perfekte sted at afprøve et par sko, der reklamerer med at kunne møde de moderne krav til en MTB-sko.

Der findes bare (cykel)sko, hvor du mærker, ”at den er der”, så snart du stikker foden ned i dem. Sådan en fornemmelse har jeg med Mavic XC Ultimate, og den følelse skal man i min bog have i et par nye cykelsko. 

Mavic-skoene passer mig således perfekt, og det er uanset, om jeg står i pedalerne på stenet terræn, jeg trækker med cyklen op gennem sten og løst grus, eller jeg presser skoene mod pedalerne ned ad en teknisk nedkørsel. En væsentlig medvirkende årsag til den gode pasform skal givetvis findes i Boas IP1 lukkesystemet, der effektivt sørger for, at skoen slutter til foden. 

Læs også: Velomore tester Mavic CrossMax SL Ultimate

I Crocodile Trophy er det ikke usædvanligt at gå flere kilometer op ad stejle opkørsler, der ikke kan køres eller gå ned af passager, der er for farlige at cykle. Her er grebet i underlaget selvsagt afgørende, for at du kan komme op over bjerget og sikkert ned. Mavics topsko leverer også her varen i form af et virkelig godt greb under alle forhold, inkl. på de glatte sten i floderne. 

Læs også: Velomore tester Mondraker R Podium

Sålens opbygning i bl.a. ensrettet kulfiber og epoxy sikrer en let stiv platform at træde fra. Den gode kraftoverførsel, mærker man tydeligt i terrænet, og dén egenskab er selvsagt guld værd på MTB, der nærmest er én lang række af småacceleration, hvor cykel på kort tid (igen) skal bringes op i fart.

Facit
Mavic XC Ultimate er (stadig) en virkelig lækker og kapabel MTB-sko til XC-kørsel. Med sin gode pasform, lette vægt, effektive lukkemekanisme og stive sål med godt greb er den værd at overveje for MTB-rytteren, der vil have det bedste på markedet. 

Info
Vurdering: 5/5.
Vægt: 310 gram.
Farver: Sort.
Størrelser: 40-48.
Mere information: www.hartjeebsen.com