22.10.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Nikolaj Hebsgaard

Velomore tester Maurten 160 gel

Maurten har lanceret en ny og mere energiholdig gel med 160 kalorier, der følger præcist samme opskrift som deres 100 gel efter devisen, if it ain’t broke, don’t fix it.

Maurtens gels har fået vokseværk. For nyligt lancerede de innovative svenskere deres 160 gel, som vi her på Velomore har haft fornøjelsen af at teste.

Det lidt kedelige navn referer til kalorieindholdet i gelen, som afslører, at der her er tale om en gel med hele 40 gram kulhydrat. Maurtens hidtige gel har været med 25 gram kulhydrat og de populære 100 Gels vil fortsat være en del af sortimentet.

Der er dog intet nyt under solen med de nye 160 gels, der følger præcist samme opskrift som 100 – der er bare mere energi i pakken. Der er stadig tale om rene gels, uden tilsat smag eller andre finurligheder, og fortsat med den tykke hydrogel konsistens.

Årsagen til lanceringen af en større gel, skal findes i den megen forskning der har påvist, at et energiindtag på 90 gram kulhydrat eller mere per time er bedst, i forhold til at kunne præstere optimalt over længere tid i udholdenhedssport.

Det giver naturligvis visse udfordringer for atleterne, for man har kun så meget plads i lommerne på sin cykeltrøje at gøre godt med. Derfor er flere producenter sprunget på vognen med mere energitætte gels, der gør det lettere for os atleter at medbringe tilstrækkeligt med energi til løb og træning, og samtidig gør det nemmere at holde regnskab med sit indtag.

For Maurtens vedkommende, ser man 160 gel som et supplement til deres 100 gel og den berømte Drink Mix.

I brug

Personligt er jeg stor fan af Maurtens gels. Jeg har ikke noget imod den neutrale smag, som ikke gør nogen fortræd og i værste fald kan beskrives som kedelig. Men mest af alt er jeg kæmpe fan af konsistensen af deres hydrogel. Den tykke geleagtige masse skal presses ud af indpakningen og ind i munden, hvor den nærmest skal tykkes lidt, før man sender den videre ned i svælget.

Det kan jeg faktisk rigtig godt lide, og hvem ved, måske er der en eller anden biomekanisk stimulans ved at tykke lidt på sin mad før man sluger den. Hvor om alting er, så har jeg ikke noget imod den tykke gel og for mig, har det været en fornøjelse at få et afbræk fra de flydende og klistrede gels.

Indpakningen er let at åbne og forholdsvis svær at rive over. Det skåner naturen for et hav af små gel-snipper der spredes langs landevejene, da man nærmest kun får åbnet indpakningen halvt, og derved får rigeligt med hul til gelen. Samtidig er det let at presse gelen ud af indpakningen og måske det også skyldes hydrogelmassen. Modsat andre mærker, er det min oplevelse, at jeg får tømt Maurten-indpakningen bedre, end jeg gør med flydende gel-substanser, hvor der ofte lader til at være en væsentlig mængde gel tilbage i indpakningen. Men ikke hos Maurten.

Hydrogel skulle angiveligt være mere skånsomt for maven og jeg har da heller aldrig stødt på en ondt-i-maven-gel fra Maurten. Til gengæld har jeg måtte ty til en 160 gel som en panikgel og optagelsestiden fra indtagelse til sukkeret ramte blodårerne var forholdsvis lang. Ved nogle gels skal man nærmest bare have dem ind i munden før man oplever en reaktion (nok lidt alla mundskyld mekanikken), men for Maurten er der en latenstid på optagelsen, omend kort, men er man vitterlig ved at falde af cyklen er det nok til at man mærker det. Overordnet set, hvis man ikke misser tidsintervallet mellem gels, er man godt dækket ind med Maurten 160 gel.

I en del år nu har jeg kørt med et forholdsvist højt energiindtag, særligt i cykelløb. Med Maurtens 160 gel, kan man nemt komme op på 120 gram kulhydrat i timen, hvis man kombinerer med deres 320 drik, hvilket betyder, at man blot behøver 1 gel per time. Eller hvis man kører en low carb training, kan nøjes med enten en 160 gel eller en 160 gel plus en 100 gel, for at få henholdsvis 40 og 60 gram kulhydrat. Der er et hav af kombinations muligheder mellem Maurtens produkter og 160 gelen er en tiltrængt tilføjelse til sortimentet.

Læs også: Velomore tester Maurten gels og drink mix

Desværre er der kun et stort minus og det er prisen. En pakke med 10 enheder koster 395 kroner. Det er rundt regnet 40 kr stykket. Til den pris kan man få mange andre energitætte gels, der performer lige så godt som Maurten. Og det er en skam, at Maurten ikke er mere tilgængeligt, da prisen uden tvivl gør, at det svenske mærke kun er forbeholdt de få. Hvis man har råd til at spise Maurten til træning, får man lov til at give omgang ved næste bagerstop, det er helt sikkert – ja, eller også har man smadret sin privatøkonomi og er nød til at køre omgange på p-pladsen, mens de andre hygger ved bageren.

Facit

Alt i alt er der helt som ventet ikke en finger at sætte på Maurtens 160 gels. Det er fedt, at også de tilbyder en mere energitæt gel, og jeg er spændt på at se hvor udviklingen ender – kommer vi mon nogensinde op i nærheden af 80 – 100 gram kulhydrat i en gel?

Læs også: Velomore tester energibarer fra Maurten

Det er dog smag og behag om man er til de kønsløse og tykke gels fra Maurten. Personligt kan jeg rigtig godt lide dem og ville elske at have dem med i lommerne til min næste Gran Fondo. Desværre er prisen for innovation høj, så man kommer næppe til at se mig, pakke lommerne med Maurten. Desværre. Deres performance kan der ikke sættes en finger på, men det høje prisskilt trækker simpelthen ned i den overordnede vurdering. Det er prisen for at måtte tykke sine gels simpelthen ikke værd. Jeg har efterhånden prøvet de fleste gels på markedet, også de mere kalorieholdige, og på det punkt adskiller Maurten sig kun på konsistens og smag. Jeg ville dog til enhver tid købe Maurten til mine A-prioritet events – hvis jeg havde råd.

Info

Vurdering: 4/5
Bedst til: Konkurrence, da prisen er for høj til hverdagsbrug.
Størrelse: 65 ml og 40 gram kulhydrat.
Pris: 395 kr. for 10 stk – enhedspris 39,5 kr.
Mere info: www.maurten.com