24.10.2022
Peter Hebsgaard

Velomore tester Mavic CrossMax SL Ultimate

20 år efter den første udgave er franskmændene nu klar med næste generation af Crossmax SL Ultimate og tiden er blevet brugt på bl.a. at forbedre stivheden markant.

Mavic CrossMax Ultimate var for lige knap 20 år siden toppen af poppen og det første rigtige sæt komplette hjul til MTB. Meget vand er løbet gennem åen siden da og nu er Mavic klar med næste generation af CrossMax SL Ultimate.

Det nye SL hjul er en 29″ der henvender sig til ryttere som kører med smallere dæk. Som nogle af de første var Mavic med til at rykke på Tubeless dæk og deres Fore fælge har længe været ideelle til netop dette. Den solide konstruktion beskytter mod iturevet fælgbånd eller lækkende tubelessvæske, mens Mavic har benyttet de 20 år til at skrælle 30 gram af fælgen, så hjulene nu vejer henholdsvis 605 og 735 gram for for- og baghjul.

Hjulene er udrustet med 24 stål eger, der takket være navets design, ikke rører ved hinanden når de krydser. Egerne er af samme længde, hvilket gør det lettere at udskifte dem. Sammen med hjulene medfølger 4 reserve eger, der let kan skiftes uden at fjerne hverken bremseskive eller kassette, igen takket være et smart designet nav.

Det smarte Infinity nav hører til i den lettere ende af skalaen og bidrager bl.a. med øget stivhed og derved bedre kraftoverførelsen, takket være den større frigang mellem egerne. Baghjulet er med Instant Drive 360 frihjul, mens begge hjul er med Mavics velrenommerede QRM lejer, der er selvjusterende for at mindske slør over tid og derved øger både levetid og kilometertal. Navene er kun tilgængelige i boost udgaver, med 15×110 foran og 12×148 bagtil. Bremseskiverne kan monteres via 6 bolts eller centerlock.

Udover de 4 reserveeger, medfølger der også UST-ventil med tilbehør, formonterede slangeløse fælgbånd, hjultaske og Mavic klistermærker til personliggørelse af fælgene.

Læs også: Velomore tester Scott Spark RC World Cup AXS

På sporet
Mavics lange tradition med tubeless kommer særligt til udtryk når man sætter hjulene op og vi oplevede ingen problemer med montering af dæk. En almindelig fodpumpe var rigeligt til at få dækkene til at hoppe på fælgen og så afsted mod skoven. Samtidig var det dejligt at opleve den nemme montering af bremseskiver.

Hjulene blev udsat for lidt af hvert og på tværs af XC, trail og downhill præsterede de som ventet helt suverænt. Hjulenes stivhed mærkes tydeligt qua den gode respons fra terrænet og man har hele tiden en god føling med underlaget – hvilket særligt kommer til udtryk i hårdt terræn, hvor den øgede kontrol over cyklen gør det letterede at ramme ideallinjen. Samtidig reagerer cyklen hurtigt og nænsomt på selv den mindste input fra rytteren og giver en markant forbedret køreoplevelse – samt lidt ekstra fart i pedalerne. Særligt hvis man låser affjedringen på cyklen og træder stående mærker man tydeligt hvordan cyklen accelerer med et minimum af flex i hjulene. Og med en kampvægt på samlet set 1340 gram for hele sættet, hører de også til i den bedre ende af skalaen, hvilket naturligvis er et stort plus når der skal klatres.

Læs også: MTB Maraton i Hillerød – præcis som det skal være

Facit
Der er ingen tvivl om at Mavic CrossMax SL er et par stive hjul af høj kvalitet. Det mærkes tydeligt fra første tråd i pedalerne at franskmændene har udnyttet den lange udviklingsperiode godt og skabt et sæt højkvalitetshjul, der kan få afgørende betydning i konkurrencesituationer, eller puste nyt liv i din nuværende MTB og løfte den til næste niveau. At hjulet både er præstationsfremmende og sjovt vil uden tvivl appellere til mange. Udseendet afviger fra det typiske Mavic look, men de medfølgende klistermærker og ekstra reserveeger er en fed detalje, og det er dejligt at man som ejer får muligheden for at præge fælgene som man selv ønsker. Hjulene kommer i øvrigt med en livstidsgaranti, såfremt man registrer dem på Mavics hjemmeside indenfor 60 dage efter køb.

Info
Kompabilitet: Shimano 9-G HG9, SRAM XD og 12-G Shimano Micro Spine.
Bredde: 25 mm
Samlet vægt: 1340 gram
Vurdering: 5/5
Vejledende udsalgspris: 17.299 kr.
Mere info: www.hartjebsen.dk