13.06.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Lasse Klausen

Velomore tester Shimano XC7

Shimano er mest kendt for deres geargrupper, bremser og pedaler, men japanerne er nu altså også ret gode til at lave sko. Vi har testet deres XC7 sko, som er en god og komfortabel sko med masser af power.

Navnet XC7 beskriver stort set denne sko med kun 3 benævnelser. Den er primært rettet mod XC genren, og så er den rangeret som nr. 7 i kollektionen, hvor storebror, XC9, er topmodellen. Selv om skoen hedder XC, kan den sagtens bruges til meget andet end netop det.

Skoens overdel er den klassiske kombination af syntetisk læder og TPU gummi, som vi efterhånden kender fra mange sko. Og med rette, for det fungerer bare godt. Læderet er meget holdbart og nemt at holde rent. Skoen fås i 3 farver: rød, sort og hvid. Ved alle farverne er skoen to-delt med hovedfarven ved snuden, og efterhånden går den over i en tonet farve ved hælen. Vores test model var sølv i snuden og sort ved hælen. Ved snuden er der lavet en masse små huller til ventilation, og skoen spændes med 2 stk. BOA L6 spænder. De kan kun strammes ved at dreje på spændet, og ikke både løsne og spænde, som de lidt dyrere modeller. Det forreste BOA spænde tager sig af snuden og det bagerste spænder en bred rem hen over fodens svang.

Shimano brugte tidligere ydersåler fra Michellin, men på de nye modeller har de selv udviklet deres Ultread ydersål. Den har dybest set en gummibelægning til at øge holdbarheden, og så et tilpas groft mønster til at give greb, hvis man hopper af cyklen. Selve sålen er carbonforstærket plastik, hvordan det så ellers kan lade sig gøre. Den har et stivhedsindex på 9 ud af 12, og topmodellen XC9 er oppe på 11 ud af 12.

Fantastisk pasform
Ifølge Shimanos størrelsesguide skulle jeg have en størrelse 45, og den passede fint til mine fødder. Der var plads til en tynd strømpe, mens det nok ville knibe en smule med en tyk uldsok. Det er altid svært at ramme den rigtige størrelse uden at få en sko, som er alt for stor. Skoens pasform er ret tæt, og derfor skal man for det meste lige bruge 2 ekstra sekunder på at få dem på foden, og få det hele til at passe. Men når den først sidder på foden smutter den overhovedet ingen steder. BOA spændet får hurtigt styr på snuden, og det sidste spænde over svangen afslutter hele herligheden til UG. Jeg kan ikke helt sige, hvorfor den sidder så godt på min fod, men det gør den bare, og det er jo sådan set også det vigtigste. Den sidder tæt omkring foden, men det er aldrig på sådan en måde, at den spænder for meget og stopper blodtilførslen til foden. Det er i høj grad også på grund af svang spændet, som virkelig holder godt fast i foden og smyger sig rundt om den. Det er et af de mest komfortable par sko, som jeg har testet i mange år.

Gode til alt
Skoene blev testet i det tidlige forår og gennem den meget tørre sommer i maj måned. Her fik jeg lejlighed til at udsætte dem for lidt af hvert på forskellige testcykler, både XC og trail. Om man er til klik- eller flade sko er en smagssag, men XC7 er en god allrounder til flere discipliner. Jeg startede med en let XC-mountainbike, og her passede skoene perfekt ind. Som tidligere nævnt sad de rigtig godt på fødderne, også efter flere timer i sadlen. På en XC-cykel har man ofte mere fokus på ydelse og at komme hurtigt fra A til B, og det kunne XC7 bestemt hjælpe med at klare. De føles meget effektive og hvert tråd gik direkte i pedalerne og videre. For mig ramte de en god balance mellem komfort og ydelse, og jeg ville ikke tøve med at bruge dem til XC dagen lang.

Læs også: Shimano lancerer automatisk gearskifte

Senere på sommeren fik jeg en trail-mountainbike, og her skulle XC7 selvfølgelig også prøves af. Her var der ikke helt så stor fokus på watt osv., men måske mere komfort og en god ydersål, hvis man skulle af mountainbiken. XC7 præsterede igen fremragende, og blev også mishandlet lidt hist og her. Trail-mountainbiken havde en lav krankboks højde, så en gang imellem ramte jeg en sten eller rod med pedaler eller sko, hvilket stort set ikke kunne ses på dem, og den dag i dag ser de stadig ud som nye. Jeg ejer desværre ikke en gravelcykel, men er sikker på, at de også ville gøre sig glimrende som gravelsko.

Facit
XC7 er en fremragende sko, som egner sig til flere forskellige discipliner. Du kan bruge den, hvad enten du er til XC, trail eller graveleventyr. Skoen er i god kvalitet, og så er komforten bare spitzen klasse. Sålen er så tilpas stiv, at du får udnyttet alle dine watt, men ikke i sådan en grad, at det går ud over komforten. Shimano har lavet en god sko, som vi varmt kan anbefale.

Læs også: Velomore tester Cannondale Moterra Neo Carbon 1 e-MTB

Specifikationer
Vurdering: 5/5
Størrelser: 38-47
Farver: Hvid, sort og rød
Vægt: 320 gram (Str. 42)
Pris: 1.699 kr.
Info: www.bike.shimano.com