04.02.2024
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2024/05/hebby-scaled.jpg Nikolaj Hebsgaard

Kør som en prof: Gran Premio New York City

D. 19. maj giver GFNY dig muligheden for at jagte profferne i Gran Premio New York City når de slipper tusindvis af motionister løs på i GFNY NYC 15 minutter efter profferne kører afsted.

Hvis du altid har drømt om at køre som en pro, så har du I 2024 masser af muligheder at vælge imellem. En af dem får du d. 19. maj ved GFNY NYC, eller Gran Premio New York City om man vil, for her kombinerer arrangørerne ægte Gran Fondo stemning med professionelt cykelløb.

Mange professionelle cykelløb har efterhånden bygget på med en tilhørende motionsudgave, som køres på præcis samme rute som de professionelle, enten dagen før eller efter pro-løbet. Nogle gange samme dag, et par timer før de professionelle slippes løs. Men i GFNY NYC gør de tingene lidt anderledes.

Først opstod Gran Fondo’en, og her, lige knap 10 år senere, er UCI 1.2 løbet blevet føjet til. Og som om det ikke var nok, sendes profferne afsted 15 minutter før motionisterne, tilmed med deltagelse af et GFNY All-Star Team, bestående af sidste års 6 hurtigste ryttere. 

Gran Premio New York City

Allerede nu er flere internationale pro kontinental-hold offentliggjort som deltagere i Gran Premio New York City. Bl.a. tager de italienske hold Bardiani og Corratec-Vini Fantini turen over Atlanten, mens det engelske kontinental-hold, Trinity Racing, også kommer og lufter deres trøjer over there. 

De 6 ryttere på All-Star-holdet bør føle sig i deres rette element, da historien viser, at man skal kunne konkurrere på højt niveau for at køre med om sejren i GFNY NYC. Løbet blev i 2022 vundet af Luca Vergallito, der i år kører for Alpecin-Deceuninck.

Rytterne kan se frem til at få en på opleveren når de ved holdpræsentationen skal indfinde sig på selveste Times Square til det, der unægtelig bliver årets mest spektakulære scene for indskrivningen til et professionelt cykelløb. Er du ambitiøs motionist med en lille pro-drøm i maven, får du altså rig mulighed for at række ud efter en plads i det professionelle felt ved GFNY NYC.

Ruten

Både proffer og motionister kan se frem til at køre den samme rute. Alle ryttere sendes afsted fra George Washington Bridge kort efter solopgang og det giver en helt spektakulær start, med udsigt til skyskraberne på Lower Manhattan. Efter starten køres der langs Hudson River i staten New Jersey, indtil man når løbets første regulære stigning i Palisades. Videre gennem forstæderne i New York City Metropolitan Area går det, indtil man igen kører ind i staten New York, hvor bakkespurterne venter.

Gate Hill og Cheesecote lægger asfalt til noget så amerikansk som 2 bakkespurter med såkaldte primes på toppen – kontante pengepræmier til de 3 første ryttere på hver bakketop, både for motionister og professionelle. Bakkerne er ikke superlange, men forholdsvis hårde, og tager lidt over 4 minutter for åben hane for de aller hurtigste.

Efter den anden bakkespurt på Cheesecote får man det første glimt af New York City ude i horisonten. Rutens nordlige vendepunkt er bag en, og herfra går det tilbage mod Palisades og servicevejen langs Hudson River, før man igen rammer målstregen ved Fort Lee High School tæt ved George Washington Bridge.

After party

I mål kan man velfortjent hænge løbsmedaljen om halsen og nyde den medfølgende burger på en af de mange liggestole. GFNY-arrangørerne har sørget for underholdning på scenen, hvor både amatører og professionelle vil blive hyldet for deres indsats. Løbet har præmier til de 3 hurtigste mænd og kvinder i Gran Fondo’en, såvel som aldersgruppeklassementer, en par-dyst og en hyldest til de ryttere, som kører GFNY NYC som deres tredje GFNY samme år – eller som har jubilæum som deltager i et GFNY. 

Naturligvis vil man også få et glimt af profferne i målområdet, som startede 15 minutter før motionsfeltet på broen. Vinderen af første udgave af Gran Premio New York City skal naturligvis også hyldes på scenen og hvem ved, måske får deltagerne i GFNY NYC lov til at tage en selfie med vedkommende.

GFNY i Europa

GFNY er nok verdens største Gran Fondo-franchise med over 30 Gran Fondo’er globalt. Hovedorganisationen stiller høje krav til deres lokale arrangører, så man kan med rette forvente den samme oplevelse uanset hvor i verdenen man deltager i et GFNY. I Europa har GFNY især indtaget Frankrig, hvor den tidligere professionelle cykelrytter Cedric Haas, har opbygget en imponerende portefølje af spændende GFNY-løb og destinationer. Størst er GFNY dog i Sydamerika, hvor løbene nyder enorm popularitet, hvilket også ses på antallet af latinamerikanere der deltager i GFNY NYC.

I år ser GFNY’s europæiske kalender således ud:

24. marts – GFNY Cannes
26. maj – GFNY Villard de Lans
16. juni – GFNY La Vaujany Alpe d’Huez
23. juni – GFNY Lourdes Tourmalet
21. juli – GFNY Grand Ballon
24. august – GFNY Uppsala
25. august – GFNY Orcières
1. september – GFNY Alpes Vaujany Croix de Fer

Velomore anbefaler

Få den ultimative cykeloplevelse med GFNY – hvis ikke i New York City, så i Frankrig. Vi foreslår du kombinerer GFNY La Vaujany Alpe d’Huez med GFNY Lourdes Tourmalet, og får to fremragende Gran Fondo’er på nogle af de mest legendariske bjerge i Europa. Kombinationen er helt oplagt, eftersom der er en uge imellem løbene og det vil uden tvivl brænde sig ind i hukommelsen som den absolut vildeste cykeluge.

Også efteråret byder på en mulighed for at lave the double, med GFNY Orcières
og GFNY Alpes Vaujany Croix de Fer. Det tager knap 2 timer og 15 minutter i bil at køre fra Orcières til Vaujany, så man kan tilmed nøjes med at have base det ene af stederne.

Er du nysgerrig på at lære mere om GFNY Grand Ballon, GFNY Cannes eller GFNY Alpes Vaujany Croix de Fer, kan Velomore varmt anbefale alle tre løb. Læs vores beretninger fra de pågældende løb og glæde dig ellers til vores forårsnummer, hvor vi beretter fra førsteudgaven af GFNY Uppsala.

Velomore var desuden med i GFNY NYC i 2023 og du kan læse hele vores beretning i Velomore #12, hvor du også finder vores guide til New York City. En ting er sikkert: Det er en uforglemmelig oplevelse at deltage i GFNY NYC og cykle i New York City. Starten på George Washington Bridge vil for evigt være et unikt minde, mens byernes by byder på et hav af oplevelser. Kommer du som deltager i GFNY NYC, kan du via arrangørernes hjemmeside finde rabatter på overnatning både på Manhattan og i nærheden af start/målområdet i Fort Lee, samt finde link til nem og bekvem cykeludlejning i forbindelse med løbet.

Læs også: Velomore kørte GFNY NYC