13.02.2024
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Lasse Klausen

Velomore tester Fizik Terra Ergolace GTX

Fizik Terra Ergoglace GTX er en perfekt mellemsæson sko, der også sagtens kan gøre sig i den våde sommer. Vi har testet MTB-skoen til foråret.

Efter at have testet Fiziks vinterstøvle, Nanuq, er tiden nu kommet til en “mellemsæson” sko, som både kan bruges i overgangstiderne og om vinteren. Ligesom Nanuq GTX, byder Ergolace GTX byder også på en lækker GoreTex membran og kvaliteten er som sædvanlig i top.

GoreTex er bare toppen af poppen.

Ergolace fra Fizik er mærkets bud på en all-mountain sko, som kan klare lidt af hvert. Skoen er til klikpedaler, men er meget inspireret af flade sko, og fås også i sådan en version. Skoens overdel består af en syntetisk overdel, og under den finder man en lækker GoreTex membran, som nok skal holde fødderne tørre, i hvert fald fra den vinkel.

De fleste kender nok til GoreTex i forvejen, og man må bare sige, at de er toppen af poppen inden for membraner, og et kvalitetsstempel. Skoen er omkring siderne og snuden beskyttet af TPU gummi, og så snøres skoene til via snørebånd, som løber i en skrå vinkel ned over foden. Sålen er designet af Vibram, og har plads til fx. SPD eller Crankbrothers klamper. Sålens stivhed er 3 ud af 10, så det er altså ikke en super stiv sko, som vi har med at gøre. De fås i størrelse 36-48 og fås i mørkegrå/sort og lysegrå/sort.

På sporet

IPasformen er ret tæt, men på en behagelig måde og selvfølgelig uden at klemme. Dog skal man nok gå en halv størrelse op, hvis man gerne vil have tykke sokker på. Skoen sidder bestemt til på foden, men man kan stadig få blod til tæerne efter mange timer. Jeg har ikke før brugt snørebånd, men de gjorde det fint mht. at spænde skoen fast og fastholde den. Jeg er nok stadig mest til BOA, men snørebånd er simpelt, og det virker altid uanset vejr eller vind.

Ude i skoven var skoene rigtig komfortable at have på, og jeg følte på intet tidspunkt noget ubehag. De sad bare rigtig godt på foden, og jeg kunne fint holde varmen under de fleste forhold. Skoen er ikke isoleret eller lignende, så de er ikke helt så varme ved de meget lave temperaturer, men man kan jo altid supplere med uldsokker for at holde varmen. Selvom det ikke er de mest stive sko, følte jeg nu stadig, at man fint kunne træde igennem, og der forsvandt vist ikke særlig mange watt ned i den lidt blødere sål. Nu er jeg heller ikke selv et wattmonster, så det er ikke noget jeg døjer med. Til gengæld var sålen dejlig komfortabel, og jeg blev ikke træt i foden eller lignende. Skoene passede også fint med SPD klamper og pedaler, og jeg døjede ikke med at kunne manøvrere i dem eller flytte rundt rundt på pedalerne.

Læs også: Velomore tester Fizik Terra Artica GTX

Skoene er som forventet vandtæt, hvis de vel at mærke bliver sjasket til på ydersiden. De er jo begrænset af at de ikke har en høj ankel, og ved anklen kan vand sagtens trænge ind. Jeg bruger altid bukser om vinteren og havde derfor ikke kæmpe store problemer med det, men jeg vidste omvendt også, at jeg ikke lige skulle tonse gennem en vandpyt med dem her på, da vandet helt sikkert ville komme ind ved anklerne. Til småsprøjt og alt muligt andet gik det vældigt fint. Jeg vil nok derfor primært bruge disse sko som en slags overgangssko i forår og efterår, hvilket jeg så også vil mene, at de er perfekte til.

Her kan man snildt holde varmen i dem, og de kan holde til diverse våde elementer ude i skoven. Hvis himmel og jord står i ét vil jeg nok stadig hoppe i mine Fizik Nanuq GTX, som har en høj ankelkrave. De vil til gengæld være for varme ved +10 grader, og her tænker jeg sagtens, at Ergolace kan være med. Åndbarheden var også altid i top, og jeg døjede aldrig med våde fødder.

Facit

Ergolace er en lækker sko med en high-end GoreTex membran, og som kan holde det meste vand ude, så længe det ikke kommer ind ved anklen. Det er en super god forår- og efterårs sko, som kan tackle de semivåde omgivelser man møder i sæsonen mellem sommer og vinter.

Læs også: Velomore tester Fizik Terra Nanoq GTX

Den kan også sagtens begå sig om sommeren, hvor vi jo oftere og oftere møder regn på vores vej. De ville også gøre sig super godt til dem der elsker bikepacking, da man kan have dem på i mange timer ad gangen, og samtidig kan man også sagtens gå vidt og bredt rundt under eventyret.

Info

Vurdering: 4/5.
Størrelser: 36-48
Farver: mørkegrå/sort og lysegrå/sort
Stivhedsindex: 3/10
Pris: 1.619 kr.
Mere info: www.fizik.com