30.01.2024
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Lasse Klausen

Velomore tester Fizik Terra Nanuq GTX

Lige inden sneen for alvor lagde sig tungt over landet, fik vi et sæt Terra Nanuq GTX MTB-støvler ind ad døren til test. Perfekt timing vil nogen nok sige og vi fik testet vinterstøvlerne i deres naturlige miljø.

Lad os bare tage den med det samme: Jeg er kæmpe fan af vinterstøvler! For mig er livet alt for kort til at bruge tid på skoovertræk, som alligevel ikke virker. Jeg brugte ganske vist samme løsning i min spæde mountainbike-start, men efter den første vinter måtte jeg hurtigt indse, at det bare var for besværligt. Skoovertrækkene gik ofte i stykker, og så var de helt vildt besværlige at få på.

Derfor blev næste vintersæson indledt med erhvervelsen af et par vinterstøvler, og jeg har siden da ikke kigget mig tilbage. Det er bare så meget nemmere at hoppe i dem med det samme uden at døje med pasform og træk/hiv-manøvre indtil hænderne er følelsesløse. Når man kommer hjem kan man bare smide dem til tørre, spule dem rene eller hvad man nu har lyst til.

Lækker kvalitet

Det er bestemt ikke første gang, at vi tester sko og vinterstøvler fra Fizik, og det er nok heller ikke sidste gang. De kan mest betegnes som et mellem/highend mærke, og deres produkter plejer at være helt i top! Derfor var jeg også begejstret, da jeg modtog deres nyeste skud på stammen: Terra Nanuq GTX. Det som man mest skal bide mærke i her er GTX, som står for GoreTex. De fleste ved sikkert, at GoreTex er Bugattien inden for membraner til sko, regntøj og alt muligt andet. Mange andre gør i det samme, men de færreste når GoreTex’ tårnhøje niveau. Derfor ved man bare, at det næsten kun kan blive godt, når GoreTex er ombord.

Nanuq kan nok mest betegnes som en støvlet, da kraven ikke er helt så høj som på en støvle. Dens overdel består af en lækker Gore-Tex membran, som er 100 % vandtæt, men samtidig også åndbar. Oven på membranen er skoen beklædt med noget Ripstop stof, som skulle kunne modstå de fleste sten/grene og meget andet, som støvlen kan komme i kontakt med. Overdelen snøres sammen med et BOA L6 spænde, som altid sikrer en god og nem tilspænding. Omkring anklen er der en blød krave, som er i neopren. Indersiden af støvlen består en af blød fleece liner, som giver godt med varme.

Sålen er en ganske grov én af slagsen, som Vibram står bag. Der burde være masser af greb ude i skoven, og der er selvfølgelig også montering til SPD eller Crankbrothers mv. Udskæringen omkring klampepladen er generøs og der er god mulighed for at justere til ens personlige præferencer. Skoen har et stivhedsindex på 3, hvilket betyder, at den er ret blød i det. Til sammenligning vil en top-notch race carbonsko fra Fizik være på 12. Men af hensyn til komfort og brug giver det god mening med en blødere sål, og de færreste sætter alligevel watt rekorder i vinterhalvåret.

Lune fødder

Som det anes i beskrivelsen af støvlen, er der tale om lækre materialer og førstehåndsindtrykket skuffer bestemt ikke. Kvaliteten er virkelig lækker, og man har bare lyst til at tage dem på med det samme. Det er heldigvis også ret nemt at tage dem på, da der er en lynlås i siden af neopren kraven. Det gør det ret nemt at få foden ned i støvlen. Når foden så lander i støvlen bliver den budt velkommen af en dejlig blød fleece, som med det samme giver masser af varme. Pasformen er tæt, men der er stadig luft til at bevæge tæerne. Det var nemt at fintune pasformen via BOA-spændet. Bruger man tykke uldstrømper kan man overveje at gå en halv størrelse op.

Læs også: Velomore tester flade pedaler fra Canyon

Ude i skoven var det en sand fornøjelse at have støvlerne på. Vi har jo haft et ret barskt vejr denne vinter, og det klarede støvlerne bare til UG. Jeg oplevede aldrig at fryse tæerne, men skal da også indrømme, at mine ture ikke var en heldagsoplevelse. Jeg tvivler dog ikke på, at de også kan holde fødderne tørre på en graveltur. Fleece lineren giver rigtig meget varme til tæerne, og jeg oplevede, at jeg faktisk også tit kunne holde varmen bare med almindelige cykelstrømper, og ikke uldsokker, som jeg normalt bruger. Skoen er ikke den letteste eller mindste på markedet, men det generede nu ikke mig, og det er de færreste som jagter Strava-rekorder i vinterhalvåret.

Der var heller ikke nogen problemer med at der kom vand ind i støvlen, og den holdt alt ude. Samtidig var åndbarheden også rigtig god, og selv om mine fødder selvfølgelig var lidt svedige, så var de ikke gennemblødte. Det eneste man skal være opmærksom på er, at neopren kraven omkring anklen ikke sidder tæt om anklen. Der kan altså komme vand ned, hvis man propper fx. cykeltights ned i støvlen og ikke uden om. Jeg cykler altid med bukser, som går ud over kraven, og derfor har jeg slet ikke haft de problemer.

Læs også: Velomore tester Fizik Terra Artica GTX

Jeg har ikke testet støvlerne ved fx. 10 plus grader, men jeg kunne forestille mig, at det er deromkring, hvor de ville begynde at være for varme, da fleecen varmer rigtig godt. Man ville hvert fald nok ikke have brug for uldsokker i støvlerne.

Facit

Fizik har endnu en gang smidt et par rigtig gode vinterstøvler på markedet, som passer rigtig godt til det danske klima. Kvaliteten er i top, og Gore-Texen sørger for, at fødderne både bliver holdt tørre og samtidig får de også lov til at ånde gennem membranen. De kan snildt holde dine fødder varme gennem vinteren, og når du kommer hjem kan du bare spule dem rene. Prisen på 2.389 kr. er selvfølgelig i den højere ende, men det er ikke uhørt for vinterstøvler, og bestemt ikke, når der er Gore-Tex involveret. Kvalitet koster, og det kan man ikke komme uden om.

Info

Vurdering: 5/5.
Størrelser: 36-48 (heraf flere halve størrelser).
Farve: Sort/grå.
Vægt: 438 gram.
Mere info: www.fizik.com