07.11.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Kasper Børjessen

Velomore tester Light Bicycle XC924 hjul til MTB

Lav vægt og lav pris er de store overskrifter på MTB-hjulene XC924 fra Light Bicycle, som vi har testet i de danske skove.

Mountainbikehjul er fortsat en af de bedste opgraderinger du kan lave på din mountainbike. Specielt hvis det er et sæt der er lettere end det du kom fra. Vi har testet et sæt Light Bicycle XC924 hjul som har en rigtig lav vægt på kun 1190 gram. Derudover koster de ikke helt så meget som mange af de store producenters hjul.

Light Bicycle

Light Bicycle er et af Kinas største producenter af carbonhjul og har både lager i Kina, Nordamerika og Europa for at lette leveringstiden til slutbrugeren, hvor end i verden denne bor. Man vælger blot “afdeling” på hjemmesiden, hvorefter man kan se hvad der er på lager i regionen. Man kan selvfølgelig også bygge et sæt op helt fra bunden med et hav af forskellige komponenter, som vi benyttede os af.

Leveringen gik forholdsvist hurtigt trods den lange vej fra Kina. Man betaler ikke yderligere moms, told eller andre afgifter på hjulene, så længe man køber fragtmetoden, hvor det allerede er betalt så kommer der ingen overraskelser, men til gengæld koster det lidt ekstra.

XC924 og DT Swiss

Sættet vi testede er Light Bicycles XC924 fælge, som er lidt utraditionelle i dag, forstået på den måde, at fælgens indvendige bredde “kun” er 24 mm. Til gengæld er de lidt dybere end de fleste på 25 mm. Det fungerede dog upåklageligt i skoven og vi tænkte ikke over det mens vi kørte. Derudover er sættet bygget op med DT Swiss ́s trofaste 350S nav som aldrig fejler, og som er nemme at servicere og  vedligeholde på hjemmeværkstedet.

Hele sættet er flettet sammen med Sapim CX-Ray og alu nipler og vejer kun 1193 gram, hvilket må siges at være godkendt for at cross country hjulsæt. Prisen på sættet er ca. 9500 kroner plus fragt på ca. 500 kroner. Hjulsættet kan laves billigere, men også meget dyrere hvis man fx. går med DT Swiss 180 nav og carbon eger.

Endeløse muligheder

Vi synes klart at en af de største fordele Light Bicycle har, er muligheden for at bygge sit hjulsæt præcis som man har lyst til. Du vælger blot de fælge, som du ønsker, hvorefter du får et hav af muligheder for at bygge sættet op. Det er stort set kun dit budget der sætter grænsen. For vores XC924 fælge havde vi helt op til 9 forskellige muligheder for at vælge nav, herunder brands som Hope, DT Swiss, Chris King og Novatec.

4 forskellige muligheder for eger og 4 forskellige muligheder for nipler. Derefter kan man også få skræddersyet designet på fælgene med farver, mønstre og logo. Kort fortalt er der et hav af muligheder for at lave en hjulsæt, præcis som du ønsker det. Light Bicycle tilbyder i øvrigt 5 års garanti og op til livstid for en mindre merpris.

Opsætning

XC924 hjulsættet blev sat op med tubeless tape og Continental Cross King foran og Race King bagpå samt 100 ml. muc off no puncture tubeless sealant. Dækkene blæste fint op på mellem 2.20 og 2.30 efter at have stået natten over. Dækkene var nemme og få på, uden at jeg skulle bruge dækjern, men det er også det jeg oplever med de fleste fælge. Man kan sagtens køre bredere dæk på fælgen, men jeg ville ikke gå bredere end 2.4, hvilket heller ikke giver nogen mening for et hurtigt cross country hjulsæt.  

På sporet

Jeg kunne med det samme mærke hvordan de lette og stive fælge på kun lidt over 250 gram accelererede hurtigt – specielt på de flade stykker hvor de også holdt farten godt og endnu mere på stigningerne. Det havde jeg også forventet, efter som det forrige sæt jeg havde på, vejede over 300 gram mere samlet. 300 gram er en del i roterende vægt og det kan ikke siges nok gange, hvor meget glæde man har ud af, at opgradere til et lettere hjulsæt hvis man har muligheden for det – Specielt hvis man kører cross country og måske endda løb, men det kan altså som sagt være en dyr fornøjelse.

Selve fælgene er 24 mm brede målt indvendigt, som i øvrigt var mere end rigeligt for et par år siden, og jeg oplevede ikke at det begrænsede mig på sporet nu. Jeg mærkede ikke mere flex i dækket i sving eller berms eller mindre komfort på grund at den mindre luftmængde den smallere fælg giver selvom at det ikke er meget. Jeg prøvede i testperioden heller ikke andre og bredere dæk på sættet så jeg kan ikke udelukke at oplevelsen er en anden.

Hjulsættet klarede sig rigtig godt de første mange gange i skoven men på et ukompliceret drop på små 20-30 cm lød der pludselig et “knæk” Jeg standsede med det samme og kunne se at tubeless væsken piblede ud mellem dæk og fælg kant. Jeg smed en slange i og kørte hjem. Ved nærmere inspektion på værkstedet kunne jeg konstatere, at fælgen havde fået en lille flænge helt op langs dækket.

Læs også: Velomore tester danske kulfiberhjul fra DKBike

Jeg kontaktede Light Bicycle, som næsten med det samme sendte en ny fælg af sted, hvilket de altid ville gøre i sådan et tilfælde. De mente at det kunne være en fejl under produktionen eller et uheldigt stenslag. Efter at jeg monterede den nye fælg, har der ikke været nogen problemer overhovedet – og det er ikke fordi at jeg har kørt mere forsigtigt, tværtimod har jeg presset sættet for at sikre mig at det ikke var en svaghed i fælgene.   

Facit

Light Bicycle XC924 MTB hjulene er en absolut fornøjelse at køre med særligt på grund af deres lave vægt. De er ikke helt så brede som mange andre på markedet, men jeg mærkede det ikke i skoven.

Læs også: Velomore tester kinesiske kulfiberhjul

Deres byggekvalitet, ydeevne, garanti og holdbarhed lever op til de fleste andre hjul jeg har kørt med. Så hvis du er ude efter et let hjulsæt som ikke behøver at koste hele din månedsløn, så er Light Bicycle XC924 et godt bud.

Info

Vurdering: 4/5.
Pris: 9500 kr.
Mere info: www.lightbicycle.com